Hoe ontwerp ik mijn eigen trouwkaart of geboortekaartje

Hoe ontwerp je nou een echte mooie trouwkaart of geboortekaart. Als je je aan onderstaande “regels” houdt kan het bijna niet meer misgaan.

In zijn algemeenheid geldt bij ontwerpen, less is more. Dus houdt het simpel, kies voor 1 stijl en voer die in je hele ontwerp door.

Wat betreft de tekst kun je daarbij letten op de volgende zaken:

 1. Gebruik nooit meer dan 2, hooguit 3, lettertypes in je kaart, anders wordt het chaos.
 2. Kijk goed hoe je tekst plaatst, door tekst bijv. dicht op elkaar te plaatsen ontstaan een soort visueel blok, dat geeft rust.
 3. Probeer verschillende lettertypes om te kijken welke het beste past, ze hebben allemaal hun eigen karakter.
 4. Verschillende lettertypes kunnen een heel mooi duo vormen. Kies er twee die niet te veel op elkaar lijken, waardoor ze elkaar versterken.
 5. Geef bepaalde stukken tekst een compleet ander lettertype om ze extra op te laten vallen.
 6. Probeer zinnen op een natuurlijke manier af te breken zoals je ze ook zou lezen. Zorg dat je een ritmisch patroon vormt dat makkelijk te lezen is. Je kunt de woorden waar je de nadruk op wilt leggen ook in een ander lettertype weergegeven.

Gebruik symbolen of een vorm in je foto om tekst in te plaatsen.Als het om kleuren gaat denk dan aan:

 • Kies 1 stijl, op de site van Aagjeontwerp kan je van alles maken door gebruik te maken van achtergronden en symbolen, maar gebruik het niet allemaal door elkaar.
 • Kies net als bij je lettertype voor niet te veel kleuren, 3 bijv, laat ze steeds overal terugkomen, maakt van het plaatje een geheel. Tenzij je gaat voor heel druk en wild, gebruik dan heel veel kleur maar bijv slechts 1 lettertype.
 • Gebruik je foto’s in je trouwkaart of geboortekaartje? Zorg dat ze allemaal dezelfde sfeer hebben (zwart-wit of juist kleur). Zijn ze heel verschillend van stijl, mail ze mij gerust, dan pas ik ze even voor je aan, bijvoorbeeld door ze zwart-wit te maken en er een filter overheen aan te brengen.
 • Think outside the box, doet iedereen kraft met silhouetten…. of steigerhout, jij dan toch zeker niet? Mogelijkheden genoeg.
 • Maak je kaart af met een mooie envelop met bijv je eigen stempel of sluitsticker, dat kunnen wij eenvoudig voor je regelen.

Kom je er toch niet helemaal zelf uit, dan help ik je graag met je ontwerp. Bellen voor kosteloos advies kan natuurlijk ook altijd (0621420155).